Winter tuintips

Coniferen

Wanneer het flink gesneeuwd heeft zijn de coniferen op hun best. Zelfs de grootste coniferenhater zal moeten toegeven dat ze op dat moment werkelijk prachtig kunnen zijn. Helaas zal je aan al dat moois voortijdig een einde moeten maken. Een dik pak sneeuw kan takken doen afbreken. Met name de spreidende soorten zullen hier gevoelig voor zijn. Dus geniet na een flinke sneeuwbui van het moois, maak er eventueel foto's van, maar klop daarna de sneeuw van de takken af. Wacht er niet te lang mee, want eventuele vorst maakt het karwei alleen maar lastiger.

Terracotta

Bescherm terracottapotten door ze aan de binnenzijde te bekleden met noppenfolie. Deze biedt op meerdere fronten bescherming:

  • Wanneer de potgrond uitzet door vorst, vangt de folie dit op.
  • Het vormt een isolerende laag.
  • Vocht kan niet vanuit de potgrond in de potwand trekken, zeker wanneer de potten op pootjes staan vermindert dit de kans op barsten aanzienlijk.

Zet gevulde potten niet rechtstreeks op de grond. Gebruik pootjes of eenvoudige houten klosjes om de bodem (en het bodemgat) vrij te houden. Sneeuw isoleert en is prima op potten en planten. Haal het wel weg als het gaat smelten, zodat de potgrond niet te nat en koud wordt. Verminder het vorstgevaar door goed doorlatende grond te gebruiken. Normale potgrond maak je doorlatend door er grof zand doorheen te mengen.

 

Winter tuintips

Zet de potten op beschutte plaatsen, tegen een droge huismuur of onder een afdakje, zoveel mogelijk uit de wind. Zet de potten bij strenge vorst dicht tegen elkaar aan, vul de tussenliggende ruimten met riet of stro, omwikkel het geheel met noppenfolie. Kleinere potten kan je in grotere plaatsen, de tussenruimte vul je op met stro of riet. Lege potten zet je op hun kop weg zodat er geen water in kan staan.

Zet potten met bladhoudende planten niet op het oosten. Een felle ochtendzon in de winter kan het blad aanzetten tot verdamping, terwijl de wortels geen vocht kunnen opnemen (a.g.v. de bevroren potgrond).