Eerste hulp bij gazonproblemen

Te droog, te nat, kale plekken, … het is niet altijd even makkelijk om een gazon te hebben die er het hele jaar door mooi bij ligt. Vooral de drogere zomers maken het moeilijk voor je tuin om de heetste maanden te doorstaan. Wij geven je graag een paar tips en alternatieven om dit gazonprobleem aan te pakken.

Creëer schaduw

Gras heeft veel zonlicht nodig om te groeien en zijn mooie groene kleur te behouden, maar tijdens warme zomerdagen kan de hitte van de zon het omgekeerde effect hebben. Creëer daarom schaduwplekken met behulp van bomen en struiken. Die zullen je gras tijdens de heetste momenten van de dag de nodige bescherming geven. Let er wel op dat je ook weer niet te veel schaduw creëert, want te weinig zonlicht maakt dat er mos begint te groeien in je gazon.

Grondverbeteraar

Ligt jouw tuin op een zandgrond? Dan is dat mogelijk de oorzaak van je bruine grasmat. Dit type bodem houdt water en voedingsstoffen niet vast, waardoor je gras dus niet de nodige voeding krijgt. Om het watervasthoudend vermogen van de zandgrond te verhogen, gebruik je een grondverbeteraar zoals bentoniet of terracottem. Die hebben de eigenschappen om water te bufferen zodat gras wat langer van water kan genieten in langere droge periodes.

Kunstgras

Tegenwoordig is kunstgras nog nauwelijks van echt gras te onderscheiden. Het grote voordeel van kunstgras is dat je het hele jaar door kan genieten van een prachtig groen gazon dat niet onderhevig is aan de veranderende weercondities. Bovendien moet je kunstgras niet maaien en hoef je je ook geen zorgen te maken over onkruid en mos.

Waterdoorlaatbare kiezels met plantenborders

Wie liever geen gras meer zaait, maar toch een klimaatbestendige tuin wil, kan ook kiezen voor de combinatie van een waterdoorlaatbare verharding met weelderige plantenborders. Op die manier kan het regenwater voldoende in de grond sijpelen en oogt je tuin toch mooi groen. Zorg er dan wel voor dat je de juiste planten op de juiste plaats zet zodat ze volop kunnen groeien en bloeien.

Kan je een helpende hand gebruiken bij jouw gazonprobleem of het kiezen van een goed alternatief voor je grasmat? Aarzel dan niet om contact op te nemen met de tuinexperts van Willy Reynders. We gaan samen met jou op zoek naar een oplossing op maat van jouw tuin.

 

Eerste hulp bij gazonproblemen